243,5 milijona evrov pomoči turizmu, kulturi in športu

Odbor Državnega zbora za gospodarstvo je v minulem tednu obravnaval predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Zakon zajema ukrepe v višini kar 243,5 milijona evrov. Pomoč bo namenjena predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

Predlog novega interventnega zakona je uvodoma predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, je slovensko gospodarstvo epidemijo dobro prebrodilo, obstaja pa še nekaj senc – panog, ki jih je epidemija še posebej prizadela. Zato je vlada namesto devetega protikoronskega zakona pripravila interventni zakon, ki je namenjen predvsem turizmu in z njim povezanim panogam. Med predlaganimi ukrepi je izpostavil nove bone za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Poleg tega je predvidenih še nekaj ukrepov za podjetja s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, za celotno gospodarstvo pa se bo podaljšalo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.
Številne pozitivne ukrepe zakona je na odboru pozdravila poslanka Mojca Žnidarič: ”Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu, vključuje številne dobrodošle ukrepe”.  Žnidaričeva je izpostavila pomen širše uporabe letošnjih turističnih bonov, saj jih bo poleg turizma, možno uporabljati tudi v gostinstvu, za športne in kulturne namene. ”Tukaj je pomembno izpostaviti, da bo bone možno vnovčiti pri vseh, ki imajo na dan unovčitve bona, registrirano podjetje. Tako pridejo v poštev vsa registrirana podjetja, res pa je, da se mora glavna dejavnost nanašati na gostinstvo oziroma turizem. Tukaj bodo morala podjetja biti pozorna. Prav se mi zdi, da so boni unovčeni pri tistih, ki se v pretežni meri ukvarjajo s turizmom, gostinstvom, športom ali kulturo”.
Glede novih bonov za vse prebivalce Slovenije so člani odbora soglašali, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Prejeli jih bodo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.
Sklepna beseda je pripadla predsednici odbora za gospodarstvo, poslanki Mateji Udovč. ”Veseli me, da ponovno obravnavamo zakon, ki zajema pomoč gospodarstvu, predvsem turizmu, tudi kulturi in športu. Prav je, da optimizem, ki velja na področju upadanja okuženih in obolelih, prenesemo tudi na področje reševanja posledic epidemije. Ni naključje, da je glavni nosilec predlaganega zakona prav ministrstvo za gospodarstvo. Znašli smo se namreč v poziciji, ko moramo sprejeti ukrepe za ohranjanje in pospeševanje gospodarskih aktivnosti za likvidnost podjetij in ohranjanje delovnih mest”, je še dejala Udovčeva.
Podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture bo država pomagala tudi tako, da jim bo ponudila pomoč za financiranje regresa za letni dopust za leto 2021. Ta bo znašala 1024 evrov na zaposlenega, do nje pa bodo upravičeni tisti, ki so se za opravljanje dejavnosti registrirali najpozneje do 31. maja letos ter beležijo več kot 20-odstoten upad prometa. Poslanci bodo novi interventni zakon potrjevali na plenarni seji DZ, ki se začne v ponedeljek.