Poslanec SMC Tabaković v oddaji Dobro jutro: Šolska ekskurzija ni tržna dejavnost

”Na podlagi različnih medijskih poročanj glede izvedbe šolskih ekskurzij, ki je pred časom razburila javnost, bomo člani Odbora za izobraževanje danes razjasnili dileme glede odločbe Tržnega inšpektorata,” je v današnji oddaji Dobro jutro povedal poslanec Saša Tabaković. V pripravi je novela zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki bo nastale nejasnosti odpravila. ”Za šole se ne bo veliko spremenilo, ekskurzije ne bodo odpadle, vse skupaj bo le pravno formalno urejeno,” je pojasnil poslanec.

Dodal je, ”da je potrebno zakonodajo vedno pisati na način, ki je čim bolj življenjski, razumljiv in čim manj birokratski. Tako v prihodnje ne bo prihajalo do podobnih, popolnoma nepotrebnih zapletov. Še posebej je to pomembno v primeru, ko zakonodaja zadeva vzgojo in izobraževanje.”

Obe pristojni ministrstvi, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, se strinjata, da je šolska ekskurzija del šolskega načrta, da mora šola ekskurzije izvajati avtonomno, skladno z zakonom in uredbami. Ministrstvi poudarjata, da šolska ekskurzija ni tržna dejavnost. Poslanec je dodal, da ”v primeru, ko se šola odloči organizirati izlet, ki ni del širšega učnega načrta, to lahko počne v sodelovanju s turističnimi agencijami”.

Veljavna zakonodaja na tem področju je po mnenju poslanca nedorečena. ”Z odločbo Tržnega inšpektorata se je pokazalo, da je zakonodaja v tem smislu preveč ohlapna, da je potrebno normative vzpostaviti in jasno določiti pojem šolske ekskurzije in pojem tržne dejavnosti. Na današnjem odboru bomo dvome o tem kaj je strokovna ekskurzija, organizirana v okviru programa osnovne šole in kaj je turistični aranžma, zagotovo odpravili. V naslednjem letu pa pričakujemo omenjeno novelo zakona,” je zaključil poslanec.