Dr. Matić: Naredili smo nov korak k zavarovanju osebnih podatkov pacientov

Predsednik Odbora DZ za kulturo je ob današnji potrditvi Zakona o arhivskem gradivu, ki vsebuje osebne podatke o zdravljenju pacienta, v drugem branju dejal: “Veseli me, da smo danes naredili nov korak pri implementaciji sodbe Ustavnega sodišča glede odprave protiustavnega stanja na področju hrambe in dostopa do arhivskega gradiva, ki vsebuje osebne podatke pacienta.”

Zakon, ki ga je vložil dr. Matić kot prvodpodpisani, vsebuje poglavitne rešitve – gradivo z osebnimi podatki pacienta lahko ostane v zdravstveni ustanovi do 150 let od nastanka (potem se mora prenesti v javni arhiv), javni dostop ni mogoč, izjemoma pa je dostop do tega gradiva mogoč za znanstveno uporabo ob odobritvi arhivske komisije in komisije za medciinsko-etična vprašanja.

Ko gre za anoniminizirano obliko gradiva, kjer so osebni podatki zabrisani, bodo do gradiva lahko raziskovalci dostopali tudi brez odobritve obeh komisij. Na ta način je zavarovana zaupnost odnosa pacient – bolnik enako pa tudi dostojanstvo pacienta oz. njegovih svojcev, katerih osebni podatki bodo zdaj bistveno bolj zavarovani.