Poslanci SMC na Tradicionalnem slovenskem zajtrku v DZ, kjer so jih obiskali Korošci, in v svojih lokalnih okoljih

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je ob današnjem Dnevu slovenske hrane v Državnem zboru potekal že šestič. Namen projekta je spodbujanje aktivnosti zagotavljanja lokalno pridelane hrane. Letošnji državnozborski zajtrk je potekal v luči predstavitve Koroške. Predstavniki koroškega medgeneracijskega centra in zaposleni v Koroškem domu starostnikov so predstavili tipične koroške jedi in pripravili krajši kulturni program z uvodnim nagovorom predsednika DZ dr. Milana Brgleza.

Državnozborskega zajtrka so se udeležili poslanci SMC, med njimi tudi vodja poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer in koroška poslanca Danilo Anton Ranc in Ivan Škodnik. Poslanec Ranc je v okviru svojih lokalnih aktivnosti današnje goste pred časom povabil na predstavitev v Državni zbor.

Po zajtrku je sledilo prijetno druženje z gosti s Koroške. »Zelo sem vesela, da ste danes prišli v Državni zbor. Prinesli ste ogromno pozitivne energije, s katero nam predstavljate zgled. Želim vam, da še naprej tako skrbite za svojo Koroško in jo na takšen način predstavljate,« je ob tej priložnosti povedala vodja poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer.

Poslanca Ranc in Škodnik sta se organizatorjem in vsem nastopajočim zahvalila za odlično predstavitev Koroške in njenih kulinaričnih specialitet v Državnem zboru. Kot je povedal poslanec Ranc, je ponosen nanje in na njihovo delo, njihova današnja predstavitev pa mu bo predstavljala še dodatno motivacijo in energijo za predstavljanje Koroške v Državnem zboru.

Poslanec Marko Ferluga pa je skupaj z osnovnošolci zajtrkoval na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. Ob tem je poudaril, da podpira zdravo slovensko hrano, slovenske dobavitelje in sam projekt Slovenski tradicionalni zajtrk.

V lokalnem okolju se je zajtrka udeležila tudi poslanka Vojka Šergan, ki je obiskala Osnovno šolo narodnega heroja Rajka v Hrastniku in podružnično šolo Dol pri Hrastniku. “Podpiram pridelavo in uporabo doma pridelane slovenske hrane. Kupujmo pridelke in izdelke pri naših kmetih,” je dejala. Učencem je med zajtrkom predstavila tudi projekt Čebelji svet (http://www.mkgp.gov.si/si/mednarodni_dnevi/pobuda_za_svetovni_dan_cebel/). Ob tem je poudarila potrebo po tem, da se zavedamo kako pomembne so čebele in ostalih opraševalcev.

20161118_093441_hdr-malaranc1

20161118_092258_hdr-mala20161118_094414_hdr-malacxh9osswgaajrs7-amaladsc_0274-mala