2. obletnica ustanovne seje novoizvoljenih poslank in poslancev SMC: Prvi polčas je za nami, vemo kako naprej

Minevata dve leti od ustanovne seje novoizvoljenih poslank in poslancev Državnega zbora. Na seji, 1. avgusta 2014, je bil za  novega predsednika državnega zbora izvoljen dr. Milan Brglez, predlagali so ga poslanci stranke SMC. V Državni zbor je vstopilo 7 poslanskih skupin in poslanska skupina narodnosti, poslanska skupina SMC pa je štela oz. še šteje največ poslank in poslancev v samostojni Sloveniji, v njej pa sta skoraj enakovredno zastopana oba spola, prav tako so vsi v naši poslanski skupini takrat prvič prestopili prag državnega zbora kot poslanci. V prvih dveh letih se je Državni zbor sicer sestal na 55 sejah, od tega na 21 rednih in 34 izrednih sejah. Poslanke in poslanci so obravnavali in sprejeli 237 zakonov in ratifikacij ter 200 drugih aktov (odloki, proračuni, resolucije, obvezne razlage itn).

Ob drugi obletnici smo o vtisih prve polovice mandata povprašali nekaj naših poslank in poslancev.

Poslanec Simon Zajc: “Na polovici svojega mandata si želim, da bi se nadaljevalo to, kar se je končno začelo. Da se je v družbo vrnil optimizem, da ljudje načrtujejo in se veselijo izvrševanja svojih načrtov … Če bo čez dve leti tega optimizma še več bom zelo zadovoljen in si bom rekel “okej, ta mandat je zelo uspešen”.”

Dr. Jasna Murgel je izpostavila en dosežek, na katerega je posebej ponosna: “Vložili smo predlog za predhodno obravnavo zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. Gre za spodbudo, ki čaka več kot desetletje na to, da pride v parlamentarno proceduro. Resnično upam oz. prepričana sem, da nam bo uspelo ta zakon tudi sprejeti v parlamentu. Zakon lahko veliko pomeni otrokom, ki imajo posebne potrebe in njihovim staršem ter njihovim sorojencem, da bodo lahko še bolj vključeni v družbo, da bodo imeli boljša izhodišča in boljše možnosti. Mislim, da je 68 podpisov za ta zakon dovolj velika garancija za to, da nam bo uspelo.”

Poslanec Kamal Izidor Shaker je dejal, da je Slovenija v teh 2 letih močno prosperirala in si povrnila ugled: “Z raznimi pobudami, kot je bila pobuda našega premierja dr. Mira Cerarja, je Slovenija pokazala, da je kooperativna, humanitarna in ima veliko srce.” Spomnil je, da je Slovenija letos izšla iz finančnega primanjkljaja in budnega spremljanja Evropske komisije. Dodal pa je, da je Evropska unija trenutno pred velikim izzivom, kar se tiče brexita: “A Slovenije se je tudi tu izkazala kot povezovalna, združevalna in še vedno zagovarja nadaljnjo širitev EU.”

Poslanka Janja Sluga pravi, da se je Slovenija se v 2 letih močno spremenila: “Trdno sem prepričana, da se je spremenila na bolje in mislim, da se to začenja čutiti tudi v vsakdanjem življenju in razpoloženju ljudi, čemur pritrjujejo številni podatki. Prvič po letu 2010 je število brezposelnih padlo pod 100 000 in samo v prvi polovici letošnjega leta se je zaposlilo preko 44 000 tisoč ljudi, od tega  četrtina mladih.” Dodaja, da nismo še končali, “naši načrti za drugo polovico mandata so še bolj ambiciozni”.

Poslanec dr. Dragan Matić je ob 2. obletnici dela v državnem zboru dejal, da je ponosen, da je del ekipe SMC: “V tem času smo dosegli pomembne dosežke. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je situacija v Sloveniji stabilizirana, da je politično okolje uravnovešeno, da je gospodarska rast zelo pozitivna. Zelo smo zadovoljni s tem, da se manjša delež brezposelnosti, zlasti med mladimi, gospodarstvo je znova zaživelo, posebej razveseljivo pa je tudi, da se je plačilna disciplina zopet vzpostavila, da je delež gospodarskih družb, ki odhajajo v stečaj bistveno manjše kot v preteklih letih.” V prihodnji dve leti zre z optimizmom, da bomo ta mandat kljub raznoraznim pritiskom zaključili uspešno.

Poslanka Vojka Šergan se je spomnila začetkov dela v parlamentu, ko presenečenj v novem delovnem okolju ni manjkalo. Izpostavila je, da se lahko Slovenija danes pohvali, da je po skrbi za okolje med prvimi petimi državami v Evropi. Od leta 1991 smo zmanjšali emisije kar za polovico, to je dobra novica za vse nas in bodoče generacije. Spomnila je tudi na eno od zavez koalicijskega sporazuma, in sicer gradnjo hidroelektrarn na Savi: “Za SMC ni več vprašanje ali hidroelektrarne graditi ali ne, ampak kdaj in kako.”

Poslanec mag. Branislav Rajić pa je na polovici mandata dejal, da pri sebi čuti, da je zadovoljen, in da je “del tima, ki je zelo uspešen, in ki je to državo popeljal na pot izboljšane blaginje. V zunanji in še bolj v notranji politiki smo dosegli vse tisto, kar je bilo ključno”.  Poslanec meni, da je SMC veliko prispeval k sedanjemu stanju, in da državljanom “nikakor ne bo žal, da so se odločili za nas”.

Poslanec Ivan Škodnik je kot enega izmed dosežkov izpostavil sprejetje Zakona o državnih gozdovih, že v tem letu pa si obeta sprememb na področju šolstva, saj je tudi sam delal in poučeval v šoli ter bil vajenec, zato upa, da se bo na tem področju uveljavila dobra in sistemska rešitev, ki se bo obdržala. Za koroško regijo je izpostavil 3. razvojna os in turizem: “Za to si bom tudi v prihodnje močno zavzemal.”

Poslanka Erika Dekleva je izpostavila, da slovensko gospodarstvo, na katerem temelji naša prihodnost, beleži 5,3% rast izvoza, za enak odstotek je zrasla tudi industrijska proizvodnja: “Lani smo bili priča tudi rekordnemu turističnemu letu – prvič po osamosvojitvi smo presegli 10 milijonov nočitev. Vsi ti, in številni drugi podatki, so združeni v 3,3 % gospodarsko rast ter letošnjo rast konkurenčnosti naše države za 6 mest na svetovni lestvici.” Dodala je, jo z optimizmom navdajajo tudi druga, nič manj pomembna dejstva: Slovenija je temeljito spremenila svoj odnos do trajnostnega razvoja – emisije C02 smo od osamosvojitve zmanjšali kar za polovico. Zgovoren je tudi podatek, da smo/bomo med leti 2014 in 2020 samo za subvencije za energetsko obnovo stavb namenili 65 milijonov.”

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer pa je pred tem, ob drugi obletnici volitev 13. julija, povedala: