Dr. Brglez in komisarka Violeta Bulc v Celju o prihodnosti evropske unije

V Celju je v petek potekala okrogla miza na temo “Prihodnost Evropske unije”, na kateri sta bila gosta predsednik DZ ter podpredsednik SMC dr. Milan Brglez in evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc, ki je poudarila, da takšne stopnje demokracije in kvalitete življenja kot jo imamo v Evropi in posledično v Sloveniji ni nikjer. Na omizju so bili tudi poslanka Janja Sluga ter vodstvo LO SMC Celje.

Komisarka Bulc je pozvala, da Slovenci postanemo bolj samozavestni in odločni. Sedanja vlada pod vodstvom dr. Mira Cerarja namreč dela pomembne premike naprej, ki pa so trenutno bolj kot v Sloveniji zaznani v Evropi. Tako se je naša vlada izredno dobro odzvala v času begunske krize. Članice EU so prisluhnile slovenskemu premierju in praktično takrat se je pričelo aktivno reševanje begunske krize. Prav tako je dr. Cerar nastopil odločno tudi na zadnjem zasedanju vrha Evrope v zvezi z notranjim nadzorom mej. V smeri njegovih predlogov so se države kasneje tudi dogovorile, kar je velik dosežek, ki omogoča nemoteno gospodarsko izmenjavo. Zaradi vsega tega, ter seveda učinkovitega reševanja finančne krize, je Slovenija v Evropi znova zaznana kot pomemben partner.
Evropa je naveličana prepirov ter negativnega delovanja politike in politikov, zato je stabilnost, ki jo omogoča sedanja vlada v Sloveniji, korak v pravo smer, sta opozorila osrednja govorca.  Zaradi številnih dobrih priemrov, ki smo jim v zadnjem obdobju priča v Sloveniji, bi morali biti bolj optimistični ter pozitivno naravnani.
O sporazumu Ceta je komisarka poudarila, da je to najboljši sporazum, ki ga lahko EU podpiše s Kanado. Evropa ima tako v tem trenutku podpisanih preko 100 podobnih sporazumov, ki nam omogočajo nadaljnji razvoj. Trenutne aktivnosti proti omenjenemu sporazumu so predvsem posledica dejstva, da imajo nekateri posamezniki ter organizacije zadržke proti točno določenima sporazumoma in ne proti sporazumom kot takšnim. Seveda pa morajo biti takšni sporazumi pregledni in jasni. Ceta je zato v tem trenutku morda najbolj transparenten sporazum, ki ga je EU kadarkoli podpisala.
Dr. Brglez in komisarka Bulc sta se strinjala, da Slovenija 2. tir potrebuje, saj nam to omogoča nadaljnji razvoj Luke Koper ter železniškega prometa, obenem pa je zaradi strateške lege Luke Koper le ta izredno pomembna za velik del Evrope. Vlada si prizadeva za nadaljevanje tega projekta, obenem pa bodo v prihodnje na ravni EU na voljo tudi določena finančna sredstva, ki bodo omogočala sofinanciranje tega projekta.
img_0232img_0228img_0215-jpg-dobraimg_0219img_0185img_0190img_0210img_0212-jpg-brglez