Dr. Simona Kustec Lipicer: V poslanski skupini SMC se zavzemamo za to, da bi Črna gora čim prej postala članica zveze Nato

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer je dejala, da v poslanski skupini SMC “pozdravljamo odločitev vlade, da je pohitela s pripravo Predloga zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Črne gore k zvezi Nato.” Dejala je, da se zavzemamo za to, da Črna gora čim prej postane 29. članica Nata: “Danes smo se zavezali, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da tudi znotraj državnega zbora ratificiramo omenjen sporazum. Želimo si čim širšega soglasja in podpore. Ocenjujemo, da bo to odraz državotvornega akta in glasovanja.”

Sprejem Črne gore v Nato je namreč zaključno dejanje uspešnega prizadevanja tudi slovenske zunanje politike, ki je Črno goro odločno in aktivno podpirala v procesu pristopanja k zvezi Nato. Gre za pomemben signal, da je Nato odprt za proces nadaljnje širitve z vključevanjem držav iz regije Zahodnega Balkana. Integracija držav iz te regije v evroatlantske povezave je zunanjepolitični interes Republike Slovenije, tako da s pridružitvijo Črne gore pričakujemo pozitivne učinke za stabilnost in varnost v regiji.