Poslanska skupina SMC bo storila vse, da se novela ZZZDR uveljavi

PS SMC seveda podpira vsebinske rešitve, ki jih vsebuje ZZZDR in bo storila vse, kar je v njeni moči, da se zakon tudi uveljavi.

PS SMC spoštuje ustavno pravico do referenduma, zato ne pristaja na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi. Zato PS SMC ne podpira predloga ZL, kolikor želi ta onemogočiti začetek postopka zbiranja podpisov v podporo referendumski zahtevi.

PS SMC pa bo vsekakor proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin. Zato namerava PS SMC v prihodnjih dneh vsekakor predlagati oz. podpreti odločitev, da DZ sprejme sklep, da se taksen referendum sploh ne dopusti. Predlagatelju referenduma pa v taksnem primeru seveda se vedno ostane pot do Ustavnega sodišča, ki je v takšnih primerih pristojno za dokončno odločitev.

Sporočamo tudi, da smo v PS SMC ponovno povabili predstavnike LGBT in ostalih interesnih skupin z namenom, da pojasnimo naše stališče do novele zakona in udejanjanja ustavnih pravic, ki ostaja nespremenjeno.